Dag 5: Allemaal beestjes
Door: Bonehead
Blijf op de hoogte en volg Bonehead
09 November 2016 | Zuid-Afrika, Nkambeni
Snel de tent afgebroken en toen naar de koffie. Strak zes uur klaar voor vertrek. Ik was toch wel erg enthousiast ondanks het tijdstip. Vandaag gingen immers echt naar het Krugerpark. Al kuchend en rokend werd Freddy wakker. Het was een uurtje rijden toen we bij de toegangspoort van het Krugerpark aankwamen Phalaborwa Entrance Gate. Na enige plichtplegingen (ze wil je naam en dergelijke weten) reden we het Krugerpark. We mochten door het gewicht van Freddy alleen over de verharde wegen. We reden net een paar kilometer toen plotseling de truck stopte. Daar lag die dan, waarschijnlijk uitbuiken na het ontbijt, een prachtige luipaard. Voorzichtig gingen de raampjes naar beneden om nog mooiere foto's te maken. Het beest, die normaal erg schuchter zijn, vond het allemaal best en liet zich uitgebreid fotograferen. Na enige tijd had iedereen het beest toch wel tientallen malen op de gevoelige plaat vastgelegd en werd het tijd om verder te rijden. We konden dus de eerste van de Big Five afstrepen. Onze begeleiding sprak over ons geluk omdat het luipaard toch wel het lastigste is om te spotten omdat deze zich overdag niet snel laat zien. De Big Five bestaat verder uit buffel, leeuw, neushoorn en olifant.
Na dit geweldige beest konden we vele andere soorten dieren. Tientallen impala's, gnoes, olifanten, giraffen, koedoes en steenbokjes passeerden de revue en konden rekenen op al onze aandacht en mijn telelens maakte overuren. Het controlelampje van de batterij begon te flikkeren en daar was ik niet zo gelukkig mee. Ik had namelijk nog wel een volle batterij maar de oplader had ik thuis laten liggen. Dus de flits uitgeschakeld en conservatief foto's nemen was vanaf nu het devies. Naast de vele beestjes op de grond moest je ook in de bomen en in de lucht kijken. Want tientallen verschillende vogels werden daar tentoongesteld. Prachtige roofvogels, maar ook veelkleurige andere vogeltjes. Het was een geweldig schouwspel wat aan ons voorgeschoteld. Je kwam ogen en oren te kort om alles te zien.
Om de twee uur was er op de omheinde parkeerplaatsen met restaurant, winkeltjes en dergelijke, een toiletstop. Rond het middaguur werd er geluncht in het Krugerpark. Na de lunch ging de gamedrive verder. Eerst werden een groep leeuwen gespot in de verte. Het was echter te schimmig om ze op de foto te krijgen zelfs met mijn telelens. Maar dat werd even later helemaal goed gemaakt toen we even later in de bosjes een leeuwin hadden gespot. Ze was zeer waarschijnlijk drachtig en daarom verstoten van de groep totdat ze geworpen heeft. Het was wel een fotomodelletje hoor. Ze liet zich van alle kanten fotograferen door kliklustige menigte in de truck. Naast dit geweldige beest spotten we ook een nijlpaard in een wel met een vogeltje op zijn rug. Ook zagen hoe tientallen roofvogels op een kadaver van waarschijnlijk een buffel doken. Een hyena die ook graag een hapje mee wou eten werd vakkundig geweerd door de zwerm vogels die het kostje liever voor hunzelf hielpen.
We reden verder en spotten nog vele soorten dieren. Maar ook veel van hetzelfde. Verder reisden we kilometers lang door een gedeelte wat door brand was verwoest. Er groeide helemaal niks. Er waren dus geen planteneters en dus geen vleeseters. Het was er gewoonweg desolaat. Uiteindelijk kwamen we om 15:30 uur aan op onze nieuwe camping. Deze camping luisterde naar de naam Nkambeni Safari Camp. Dit kamp lag een paar kilometer buiten het Krugerpark. We waren een beetje aan de late kant voor de zonsondergang gamedrive. Frank en Ruan zette onze tenten op en wij werden direct weer in twee Jeeps gedrukt en gingen terug naar het Krugerpark. Nog voordat wij het park betraden kwamen we al een grote groep buffels tegen. In het park werd er nu over de onverharde wegen gecrost. We spotten weer de nodige beestjes waaronder twee nijlpaarden. We mochten de Jeep een verlaten en deze twee zwaargewichten volgden onze verrichtingen op de voet. De wegzakkende zon had een geweldig effect op het park en dieren. Ik heb hier geweldige foto's mogen maken. Wat een genot. Verder werd er in het donker nog een hyena gespot op een zeer korte afstand. Ook kroop er nog een levensgevaarlijke boomslang. Een beet van dit beest is voor mens na een kwartier al fataal.
Na vier uur rond te hebben gereden was het 19:30 uur toen we op camping terugkwamen. Uiteraard was het toen pikkedonker. De tenten waren inderdaad opgezet en we hoefden alleen de tassen er in te zetten en de matrassen op te maken. Daarna konden we direct aanschuiven bij het lopende buffet in het restaurant van de camping. Dit zat bij het bedrag in dat we aan Ruan betaald hadden. Ik heb lam , kip, varken, zoete aardappelen en pudding als toetje. Maar eerder gezegd vond ik dit het minste avondeten van de vakantie tot nu toe. Het was inmiddels flink beginnen te regenen. Toch op gegeven moment richting tent gelopen. Daar aangekomen was ik zeiknat. Veel wind, regen en onweer en de reisgenoten gingen onmiddellijk naar bed. Om 22:00 uur besloot ik hetzelfde maar eens te gaan doen. Het was een enerverende dag. Ik heb de wekker om 05:00 uur gezet en om 23:00 uur heb ik het licht maar uitgedaan.